top of page
Afternoon Light

Természetes szigetelőanyag

A lakóépületekben a megfelelő hőérzet a komfort záloga. Fontos, hogy a belső hőmérséklet és páratartalom ideális legyen minden évszakban. A fatéglák és a farost szigetelés ezt kedvezően szabályozzák.

A mai időkben rendkívül fontos, hogy egy lakóépület rezsije a lehető legalacsonyabban tartható legyen. Az elektromos áramot ma már fejlett technológiás napelemes rendszerek tudják biztosítani. A fűtésre fordított energia mértéke viszont nagyban függ egy jól teljesítő hőszigeteléstől. Erre kínálunk megoldást a STEICOzell befújt farost szigeteléssel, melyet többek közt házaink szigetelésére használunk.

Ismerjük meg a STEICOzell befújt farost hőszigetelés

Holzfaser.jpg

U

U

Mitől jó egy hőszigetelés?

U

U

Első soron mindenki a szigetelő anyagok U értéket, azaz a hőátbocsájtási tényezőt nézi. Ebben is jól teljesít az általunk használt farost szigetelés, U értéke 0,038 W/m2K. Minél kisebb ez a szám, annál jobb egy szigetelőanyag hőátbocsájtási tényezője. Ez megközelítőleg megegyezik a leggyakrabban használt EPS polisztirol és kőzetgyapot szigetelések U értékével.

De ne csak az U értéket nézzük!

Fontos a választott szigetelés alapanyaga is. „Műanyag” legyen vagy természetes anyag? A STEICOzell befújt farost alapú szigeteléseknek az alapanyagából adódóan sok előnye van a hagyományos EPS polisztirol és kőzetgyapot szigetelésekhez képest. Nézzük ezeket az előnyöket 10 pontban összefoglalva, a kissé tudományos részekhez magyarázatot, vagy példát hozzáfűzve:

1.

A STEICOzell farost alapú szigetelés alapanyaga a STEICO által az üzem 100 km-es körzetében telepített, felelőségteljes gazdálkodással gondozott, megújuló erdőkből származó 12-15 éves fenyőfák. A termék nem véletlen kapta meg az FSC tanúsítványt. A farost az egyetlen olyan szigetelés alapanyag mely megújuló forrásból származik.

levél.png

2.

A STEICOzell befújt farost szigetelés környezetbarát, BIO és ÖKO szigetelő anyag, nem tartalmaz semmilyen mesterséges adalékot, amely egészségre vagy környezetre káros lenne, ezt a németországi épületbiológia intézet, az IBN tanúsítja.

3.

CO2

Az alapanyagként feldolgozott fa életciklusa során CO2-t köt meg, az ebből készülő STEICOzell farost minden köbmétere 63 kg CO2-t kötött le. Alkalmazásával egy átlagos épületünk szigetelésével 4-6 tonna CO2-t takarítunk meg.

drops.png

4.

Az EPS polisztirolt és a kőzetgyapotot, ha pára éri szigetelő képessége rohamosan csökken,  elkezd penészedni. Ezzel szemben 1 m3 farost 6 liter párát is képes magában megkötni, majd kiengedni, azaz páratechnikailag nyitott. A szigetelés eme épületbiológiailag kedvező tulajdonságának valamint házaink fa szerkezetének köszönhetően szinte lélegzik a ház, meggátolva a penészedés kialakulását. STEICOzell befújt farost páradiffúziós ellenállása 1-2 (jelentése: egy méter vastag anyagban a pára áramlásának ellenállása hányszor nagyobb 1 m vastag levegőben történő áramláshoz viszonyítva. Mértékegysége nincs, ez egy viszonyszám. Minél nagyobb ez az ellenállási szám, és minél vastagabb egy réteg, annál nagyobb az anyag ellenállása a pára áramlásával szemben). Az EPS polisztirol 20-30-as értékkel bír, a kőzetgyapot 1-3,5.

kapcsolat.png

A szerkezetben minden zegzugot kitölt a befújással helyére juttatott farost. Nem marad rés, nem keletkezik hőhíd. Teljes vastagságában homogén. A befújt STEICOzell apró kis szálkái tépőzárként kapaszkodnak egymásba, ezért hosszú idő alatt sem zsugorodik, hőszigetelő képessége az évek alatt álandó marad.

5.

6.

A farost az életciklusa végén 100%-ban újrahasznosítható, nem terheli a környezetet, nem veszélyes hulladék. A befújt helyekről akár ki is szivattyúzható, majd újra visszajuttatható, vagy máshol felhasználható.

kuka.png

7.

Bedolgozása során minimális a hulladékképződés. Csak oda jut a farostból, ahol arra szükség van, az építkezés környezetébe nem szóródik szét.

hang.png

Tömegéből adódóan jó a hangszigetelő tulajdonsága, a külső környezet zaját jól csillapítja.

8.

hő.png

9.

Testsűrűsége (jelentése: 1 m3 anyag tömege, a több a jobb) befújás után 35-40 kg/m3 (EPS polisztirol és kőzetgyapot 15-25 kg/m3). Fajhője (jelentése: 1 kg anyag 1 C°-al történő felmelegítéséhez szükséges energiaszükséglet, hőszigetelésnél a több a jobb) 2,1 kJ/(kg*C°) (EPS polisztirol 1,5 kJ/(kg*C°), kőzetgyapot 0,6-0,84 kJ/(kg*C°)). Ezen kimagasló tulajdonságai, minimum 10 órás nyári fáziseltolódási értéket eredményez. Azaz a nyári kánikulában a délután egy órakkor fennálló 35-40 fokos hőség este 11 óráig nem hatol át a tető és födém szigetelésén, addigra pedig a kinti levegő már jelentősen lehül, bent álandóan kellemes klímát tart. 22 cm befújt farost szigetelés 32 cm EPS polisztirol és 45 cm kőzetgyapot fáziseltolódási értékével bír a meleg nyári időszakban! A HUXS-HOME házak tetőszerkezetébe és födém elemeibe 24 cm farostszigetelést fújunk be.

láng.png

10.

Tűzzel szembeni viselkedése is kiváló (B-s2 d0 besorolásának jelentése: nagyon korlátozott részvétel a tűz terjedésében, közepesen sűrű füstöt kibocsátó termék, nem csepeg). A tűzgátlásra használt adalékot az élelmiszeripar is használja. Jó tulajdonságait szemlélteti a következő videó, ahol fagyapotot kézbe véve közvetlen 1400 C°-os szúrólánggal égetünk, a farost anyag elszenesedik, kicsit füstöl, de nem gyullad meg, kezünket nem éri el a láng melege.

STEICOzell farost tűz teszt

csm_Douglasie_Europaeisch_E_04__L_R__bf09399f54.jpg

Hogyan csináljuk?

Megismertük a STEICOzell befújt farost szigetelés kedvező tulajdonságait. De mit sem érnek ezek a kedvező tulajdonságok, ha nem megfelelő géppel és tudással rendelkezik, aki az épületek szigetelésére használja ezt a kitűnő anyagot. A HUXS-HOME házak kivitelezése során a német X-FLOC gyár helyszíni befúvásra fejlesztett egyik csúcs gépét használjuk. A gép kezelői a STEICO és az X-FLOC által elvégzett képzésen vesznek részt, hogy magas minőségben tudják az épületeink szigetelését kivitelezni.

301-EM430-5802-totale2_NEU.png
csm_Douglasie_Europaeisch_E_04__L_R__bf09399f54.jpg

Felújításokhoz is!

Fontos, hogy a STEICOzell befújt farost nem csak új épületek készítésénél, de felújítások alkalmával is megoldást nyújthat a szigetelésre. Egy régi padlástér befújásos szigetelése is rendkívül gyorsan (6-8 óra alatt) és költséghatékonyan megoldható, és hatása azonnal érezhető a fűtésszámlákon. Cégünk vállalja felújítások és új építések során is a befújt farost szigetelést. Részletekkel kapcsolatban keressenek elérhetőségünkön.

csm_Douglasie_Europaeisch_E_04__L_R__bf09399f54.jpg
energia.jpg
karbonlábnyom.jpg
bottom of page